TEGN OG SYMPTOMER

HOS VOKSNE

“Den første gangen jeg følte at noe var galt var da jeg var kanskje 13 år, den gangen jeg pleide å spille ishockey. Jeg visste at jeg kunne spille bedre enn alle de andre fordi det så jeg. Jeg vet at jeg kan gå på skøyter, men de ville ha noen som raskt kunne bøye seg ned og opp igjen, og dét klarte ikke jeg. Og der sto jeg – kanskje det er noe galt.”

- Samuel

Personene som vises er virkelige pasienter, og det nødvendige samtykket for å bruke historiene deres er innhentet både fra pasientene og fra familiene deres. Bildene er kun ment for illustrasjon.

GJENKJENNING AV
TEGN OG SYMPTOMER
HOS VOKSNE

Har du opplevd muskelsvakhet? Mindre alvorlige former for SMA kan utvikle seg og bli diagnostisert i voksen alder.1,2 Sammenlignet med SMA med debut i barndommen, kan voksen SMA ha mildere symptomer, men den er fremdeles progressiv. Sammenlignet med SMA i barndommen kan forløpet av SMA hos voksne være mer snikende og vanskelig å gjenkjenne.3

stethoscope

Det er årsaken til at det er svært viktig å vite hvordan man skal identifisere de viktigste tegn og symptomer: Hvis du er i tvil, rådfør deg med fastlegen din.

På bildet nedenfor kan du utforske tegn og symptomer som er typiske for personer som lever med SMA.

REDUSERT PUSTEEVNE

TAP AV MUSKELTONUS

  • f.eks. vansker med å løfte armene over hodet

SKOLIOSE

  • kurving av ryggraden

SVAKHET I OVERARMER OG LÅR

  • særlig i hofter og skuldre

TAP AV MUSKELTONUS

  • f.eks. vansker med å løpe eller gå i trapper
Beveg over hotspots for å få vite mer
Tilpasset etter Montes J, 20201

DETTE ER SJEKKLISTEN MED TEGN OG SYMPTOMER
ORGANISERT RUNDT OMRÅDENE DE PÅVIRKER:

MOTORISKE KARDINALSYMPTOMER1,4

SKJELETTSYMPTOMER1,4

RESPIRATORISKE SYMPTOMER1,5

GENERELLE SYMPTOMER1,5

“Da jeg fikk diagnosen, var jeg 16, nesten 17. Jeg tok det ganske bra fordi jeg fikk et navn på det jeg hadde.”

av Samuel

Det er mye som har forandret seg i behandlingen av spinal muskelatrofi (SMA). Spør fastlegen din om en henvisning til spesialist i dag.

KOBLE TIL

for å få vite mer om hvordan man kan bli en del av SMA-nettverket

Oppdag nettverket

Personene som vises er virkelige pasienter, og det nødvendige samtykket for å bruke historiene deres er innhentet både fra pasientene og fra familiene deres. Bildene er kun ment for illustrasjon.

References

1. Montes J. Spinal Muscular Atrophy in Adults. [online] [cited 2020 Nov 30]. Available from: URL: https://www.neuropt.org/docs/degenerative-diseases-sig/spinalmuscular-atrophy-in-adults.pdf?sfvrsn=8d2aae96_2.

2. Juntas Morales R, Pageot N, Taieb G, Camu W. Adult-onset spinal muscular atrophy : and update. Rev Neurol (Paris) 2017;173(5):308-19.

3. Wang CH, Finkel RS, Bertini ES, et al. Consensus statement for standard of care in spinal muscular atrophy. J Child Neurol 2007;22(8):1027-49.

4. Arnold WD, et al. Muscle Nerve. 2015;51(2):157-67.

5. Wijngaarde CA, et al. Orphanet J Rare Dis. 2020;15(1):88.